Sunu herseyden once soylemeliy ki
Ben Turkiye de Anadolu lisesi mezunuyum . Ilkokulu bitirdikten sonra anadolu lisesine 7 yil okudum . O zamanlar aramizdan iyi olanlar Fen liselerine gecti . Eger ki anadolu lisesine baska bir ulkenin meslek liseleriyle esit gorursaniz size diyebilecek birseyim yok cunku ben orda 2 yabanci dil ogrendim.
BUNA BIR ITIRAZIM YOK, ZIRA BURDAKI MBO OKULLARINDA DA 2 YABANCI DIL OGRETIYORLAR. TIPKI SIZIN VERMIS OLDUGUNUZ MISAL GIBI. BENIM YUKARIDAKI YAZIMDA DA MBO ANADOLU LISELERINE ES DEGERDIR DIYE BELIRTMISTIM. SIZINLE AYNI FIKIRDE OLMADIGIM NOKTA ISE, SIZIN OKULUN ADINI EGITIM ICERIGINE BAKMADAN BIRE BIR TERCUME EDEREK, EVET MBO BILDIGIMIZ MESLEK LISELERI DIYEREK TURKIYE'DEKI SIRADAN DUS VASIFSIZ LISELER ILE AYNI KATEGORISINDE DEGERLENDIRMENEDIR.
yabanci konusu acilmis iken burada Ingilizlerin Almanlarin Fransizlarin tam ortasinda surekli onalarla sicak iliskiler icinde olan ulkede surekli onlarin sinema filmlerini dizilerini izlerek buyuyen insanlarrin ulkesinde eger bu dillerinden birini veya birkacini bilmiyorsa insan aptal demektir.Turkiyede insan cok az kaynakla ve pratik sansi olmadan eger konusabiliyorsa bu basari demektir.
KENDIMIZI BU SEKILDE ALDATMAYALIM. NE ZAMANDAN BERI ULKENIN COGRAFI DURUMU ULUSLAR ARASI BASARIDA ENGEL TESKIL ETTI. SEN TEMEL EGITMIDEN ITIBAREN SART KOS VE EGITIMINI VER. GERISI GELIR. BIR COK ARAP ULKELERINDE YABANCI DIL INGILIZCE TEMEL EGITIMDE SART OLDUGU ICIN BIZDEN COK COK ILERDELER. BIZDE ISE YENI YENI BASLIYOR.
ILK OGRETIMI VE ORTA OKULU BENDE TURKIYEDE OKUDUM, NEY NEDIR EN AZ SIZIN KADAR BILIYORUM. (14-15 YASLARINDA BIR OGRENCI SUREKLI INGILIZ ALMAN VEYA FRANSIZLARLA IC ICE DEGIL. BUNA RAGMEN SON DERECE AKICI YABANCI DILLERI VAR. BUDA TEMEL EGITIMDE ALDIKLARI, "DUZGUN" PROGRAMLI VE SISTEMATIK EGITIMDEN GECIYOR. KISACASI COGRAFI KONUMDAN DEGIL.)
Turkiyedeki Anadolu liseleri ( benim soruma karsilik ders notlarim diplomami yolladiktan sonra) Vwo dengi okul olarak soyleniyor. Fen liseleri ise bilgisi olanlara *Atheneum* seviyesindedir yani Vwo dediginiz okulun son 2 yilidir .sizin soylediginize gore Turkiyedeki meslek liseleri meslek ortaokulu durumuna geliyor buda cok komik bence ..
HADI TANIMLAMALARI VEYA SIRALAMALARI SIZIN DEDIGINIZ SEKILDE YAPALIM:
ATHENEUM: FEN LISELERI
VWO: ANADOLU LISESI
HAVO NE OLUYOR PEKI?
SAKIN HAVO MESLEK LISELERI DEMEYIN. HAYIR DIYORSANIZ GERIYE DUZ LISELER KALIYOR KI, O LISELERDE SUANDA TURKIYEDE EN ALT TABAKADA.
Universite denklikleri ise bizzat universite yillarinda YOK e ziyarete gittimizde YOK teki gorevlinin sozleridir. evet okullarimizin egitim kalitesi iyi degil ama emin olun avrupadaki ircok yerle esit ben burda gittigim her yerde goruyorum zaten .evet Turkiye siyasi bir cekismenin sonucu olarak diploma cevirisinde bircok ulkenin diploamsina problem cikariyor eger Benim gibi Hollandada master yapmis ama cevrisinde problem cekmis birisini taniyip olaylara sahit olsaniz anlardiniz .
GUNAISIRI ONLARCASINA SAHIT OLUYORUM. ACABA YOK EKSIK GORDUGU SIYASI BOSLUKLARI KAPATABILMEK ICIN MI IKIDE BIR SIYASETE KARISIYOR?
ARKADASIM HOLLANDA DA GORMUS OLDUGUN O KISILERIN HEMEN HEMEN HEPSI TURKIYENIN BIR ONCEKI YAZIMDADA BELIRTMIS OLDUGUM SAYILI UNIVERSITELERDEN GELIYOR. DIGERLERI ZATEN KABUL EDILEMIYORKI GELSIN. O OGRENCILERI GORUP TURKIYE GENELINI BAZ ALARAK EGITIMIN SISTEMINI DEGERLENDIRMEN YANLIS OLUR KANAATINDEYIM.
Benim yazdigim seyler kimseyi kandirmak icin degildir .Ben ulkemin durumunu biliyorum ama bunu asla yuksek sesle bir yabancinin yaninda soylemem .Bunun icin buradaki tum arkadaslara diplomalarinizi cevirtin eger begenmeseniz mahkemeye gidin diyorum.
BIZDE BIZBIZE TARTISIYORUZ KENDI EKSIKLERIMIZI. NIHAYETINDE BIR BASKA YERDE DILE GETIRMIYORUZ. AYRICA BEGENMEZSENIZ MAHKEMEYE GIDIN DEMISSIN. KIMI KIME SIKAYET EDECEKSIN KI. YOK WEB SAYFASINDAKI TELEFONLARA BAKMAKTAN ACIZ KONUMDA. MAALESEF.

ben cabalarimin sonucu WO bacheloor graad aldim .ben yaptiysam herkes yapar .Turkiyenin okullari kotu degil eksiklikleri olan okullardir .Bunlarda zamanla tamamlanacaktir.
Diploma denkligi konusundada soyle bir ornek vereyim :
Isci ailesi olarak gelirsen diplomani cevirirsen sana verebilecekelri en dusuk seviyeyi vermeye calisiyorlar bu kesin ama eger dersen ki bir normal ogrenci olarak gelip yillik 8000-9000 euro sadece okul parasi vericem ve burada kalicam dersen aynen birebir sayiliyor. yani durumuna gore muamele goruyorsun
TEBRIKLER ALMIS OLDUGUN WO DIPLOMANDAN OTURU.
KONUYU ACAN ARKADASIMIZ NL DEKI BIR DIPLOMANIN TURKIYEDEI TAM KARSILIGINI ARIYOR. DOLAYISIYLA HAKKINI/KARSILIGINI TAM VERMESI GEREKEN VE DURUMA GORE GECISTIRMEMESI GEREKEN BURDA YOK'tur.